Dakreparatie of dakrenovatie? Informatie en kosten

  • Home
  • Nieuws
  • Dakreparatie of dakrenovatie? Informatie en kosten

Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersinvloeden. Omdat je dak constant beïnvloed wordt door het weer, krijgt je dak veel te verduren. Onder andere vorst, neerslag en wind beschadigen het dak. Om grotere problemen te voorkomen, is het belangrijk om je dak bij beschadigingen zo snel mogelijk te laten repareren. Wanneer dat niet voldoende blijkt te zijn, kan een dakrenovatie nodig zijn. In dit artikel lees je meer over dakreparaties en dakrenovaties, en welke kosten je kunt verwachten.

Wat is een dakreparatie?

Beschadigingen en lekkage aan je dak moeten zo snel mogelijk hersteld worden. De gevolgen kunnen namelijk groot zijn: er kunnen vochtproblemen ontstaan, welke schade veroorzaken aan de dakconstructie. Als gevolg hiervan verzwakt de constructie, wat instortingsgevaar met zich mee kan brengen. 

Je kunt zelf vrij eenvoudig herkennen of je dak toe is aan een reparatie, denk bijvoorbeeld aan beschadigingen aan de dakbedekking, lekkage en vochtplekken. Wanneer dit niet lukt, kun je een dakdekker inschakelen voor dakinspectie. Eventuele beschadigingen worden dan direct gerepareerd. 

Welke werkzaamheden er tijdens een dakreparatie worden uitgevoerd, hangt af van de beschadigingen en het soort dakbedekking. Kapotte dakpannen, dakleien of riet kunnen eenvoudig worden vervangen en platte daken worden vaak hersteld met een reparatiestrook. Lekkages worden opgespoord en herstelt.

Wanneer je dak zo dusdanig beschadigd is dat reparatie niet meer mogelijk is, is het nodig om een dakrenovatie uit te laten voeren. Soms komt het ook voor dat de reparatie kosten zo hoog oplopen, dat een dakrenovatie goedkoper is.

Wat is een dakrenovatie?

Een dakrenovatie is een grote klus, die altijd door een dakdekker moet worden uitgevoerd. Tijdens een dakrenovatie worden de volgende werkzaamheden gedaan:

  • Het vernieuwen van de dakbedekking
  • Het vernieuwen en herstellen van de dakconstructie
  • Het plaatsen van een overzetdak
  • Het plaatsen van een onderdak
  • Het aanbrengen van dakisolatie

Ook kleinere werkzaamheden zoals het renoveren van de schoorsteen, het vernieuwen van de dakgoten en hemelwaterafvoer en het vervangen van de nokvorsten vallen onder dakrenovatie.

Een renovatie van je dak brengt verschillende voordelen met zich mee. De woningwaarde stijgt, je verbetert de uitstraling van je woning en de levensduur van je dak wordt verlengd. 

Behoud de kwaliteit van je dak met dakonderhoud

Om je dak goed te houden na een dakreparatie of dakrenovatie, is dakonderhoud erg belangrijk. Dat is het natuurlijk sowieso, maar zeker nadat je flink geïnvesteerd hebt, is het fijn om hier ook zo lang mogelijk van te genieten. 

Laat daarom je dak minimaal 1x per jaar onderhouden door een dakdekker. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt een uitgebreide dakinspectie gedaan, en op basis daarvan worden kleine reparaties direct uitgevoerd. Dakonderhoud verlengt de levensduur van je dak en voorkomt hoge reparatiekosten. 

Kosten dakreparatie en dakrenovatie

Benieuwd welke kosten je kunt verwachten? Allereerst hangen de kosten af van het uurtarief van de dakdekker, de specifieke werkzaamheden die worden uitgevoerd en de materiaalkosten. Gemiddeld kost een dakdekker €30,- tot €40,- per uur. Bij grotere, complexe klussen rekent de dakdekker ook wel een prijs per vierkante meter: in dat soort gevallen is dat ook voordeliger. Reken dan op een vierkantemeterprijs tussen de €45,- en €55.-. 

Wat kost een dakreparatie?

Heb je een plat dak? Dan zijn de kosten van een dakreparatie over het algemeen goedkoper: dit komt omdat een plat dak eenvoudiger te bereiken is dan een schuin dak. Het repareren van een plat dak kost gemiddeld tussen de €250,- en €300,- per m². Deze prijs is inclusief materiaalkosten. Voor een hellend dak moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €300,- en €450,- per m². 

Wat kost een dakrenovatie?

Net als bij een dakreparatie geld ook voor een renovatie dat platte daken doorgaans goedkoper zijn. Een gemiddeld dak in Nederland is 50 m²: voor een dakrenovatie plat dak moet je rekenen op een totaalprijs tussen de €2.250,- en €2.750,-.

Voor een hellend dak kost een dakrenovatie €2.500,- en €6.000,- in totaal voor een dak van 50 m². 

Bron: https://www.de10beste.nl/dakdekkers/ 

Lees ook: Zijn dakramen geluidswerend?