Dakbedekking plat dak: wat zijn de verschillen?

  • Home
  • Nieuws
  • Dakbedekking plat dak: wat zijn de verschillen?

Er zijn vier soorten materialen voor dakbedekking op een plat dak. Dit zijn bitumen, EPDM, pvc en groendak. Groendak is technisch gezien geen echte dakbedekking, maar moet altijd over andere dakbedekking worden geplaatst. Toch wordt een groendak vaak gezien als dakbedekking gezien de voordelen en uitstraling. Hieronder lees je alles over de verschillende materialen en de verschillen.

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is de populairste keuze, dit komt omdat de prijs per vierkante meter erg laag is. Een bitumen dakbedekking kost namelijk maar €70,- tot €90,- per m², inclusief btw en de kosten van de dakdekker. Dit is dan ook de laagste initiële prijs per m², ideaal voor wanneer een dak snel moet worden gerenoveerd, maar er niet voldoende budget is voor een dakbedekking met een langere levensduur. Bitumen dakbedekking heeft een levensduur van 20 tot 25 jaar, maar kan korter zijn wanneer je het dak niet laat onderhouden.

Bitumen is een vloeistof, deze vloeistof wordt aangebracht op het dak. Met een brander wordt de vloeistof verhit waardoor het vastsmelt aan het oppervlak van het dak. Bitumen is zeer waterdicht en stevig. Er is weinig kans op schade, hierdoor hoef je minder snel een dakreparatie in te plannen.

EPDM dakbedekking

EPDM staat bekend om zijn lange levensduur en is bovendien het voordeligst als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding op lange termijn. Bitumen dakbedekking kan namelijk van zichzelf al 35 tot 40 jaar meegaan, bitumen kost €95,- tot €120,- per m² volgens Dakdekkersgids.nl. Deze prijs ligt hoger dan bitumen, maar als je de lange levensduur meerekent, is bitumen het voordeligst op lange termijn.

EPDM is rubber en kan op maat worden gemaakt. Dit betekent dat de materiaalkosten bijna altijd gelijk zijn aan het gebruikte materiaal. Het materiaal wordt met een kunststoflijm vast gemaakt aan het dak. Ook EPDM is waterdicht en vereist weinig onderhoud. 

Pvc dakbedekking

Pvc staat bekend als de onderhoudsvrijste vorm van dakbedekking. Het plaatsen van pvc kost gemiddeld €75,- tot €95,- per m² en gaat 20 tot 25 jaar mee. Het is dus iets duurder dan bitumen, maar door minder dakonderhoud nodig te hebben alsnog een erg voordelige keuze.

Pvc dakbedekking is eigenlijk kunststof. Het materiaal wordt stevig vastgelijmd op het dak, dit moet 45 minuten goed worden aangedrukt voor het stevig zit. Pvc is beschikbaar in een hoop kleuren. Kies je voor wit? Dan heb je ook nog eens een zonwerende dakbedekking. Pvc heeft weinig onderhoud nodig en is ook waterdicht. Het is belangrijk bij pvc dat je het minimaal één keer per jaar laat schoonmaken. 

Groendak

Het plaatsen van groendak kost €60,- tot €65,- per m². Dit lijkt minder dan bitumen, maar daar komen ook nog de kosten voor een andere dakbedekking bovenop. Je kunt groendak namelijk alleen plaatsen bovenop bestaande dakbedekking. Het liefst kies je dan voor EPDM, zo kun je de levensduur verlengen tot wel 60 jaar.

Groendak kan ook worden gezien als een tuin op je dak. Als je milieuvriendelijkheid waarborgt, is dit de keuze voor dakbedekking voor jou. Daarbij geniet je ook nog van extra isolerende waarde en een lange levensduur van je dakbedekking. Er zijn intensieve en extensieve groendaken. Een intensief groendak kan worden bewandeld, een extensieve niet.

Welke dakbedekking is het best?

De keuze voor de beste dakbedekking is afhankelijk van je wensen:

  • Moet de dakbedekking snel worden vervangen en heb je geen hoog budget? Dan kies je voor bitumen.
  • Wil je een onderhoudsarm dak? Kies dan voor pvc.
  • Wil je een lange levensduur? Kies dan voor EPDM, het liefst in combinatie met groendak.
  • Wil je bijdragen aan een gezonder milieu? Dan kies je uiteraard voor groendak.

Lees ook: Zijn dakramen geluidswerend?