Alles wat je moet weten over shutters

Ben je op zoek naar raamdecoratie die je interieur er strak uit laat zien, de perfecte zonwering biedt en waarmee je ook je gemakkelijk de lichtinval in je woning kan regelen? Denk dan eens aan shutters. Shutters zijn super veelzijdig in ieder opzicht. In dit artikel vertellen we je alles over shutters. 

Wat zijn shutters?

Shutters zijn raambekleding die bestaan uit horizontale lamellen die in een raamkozijn zijn gemonteerd. Ze lijken op luiken en kunnen worden geopend en gesloten om de hoeveelheid licht en privacy in een ruimte te regelen. Shutters kunnen worden gebruikt als alternatief voor gordijnen, jaloezieën of andere raambekledingen. Shutters zijn niet alleen stijlvol en handig, ze zijn ook duurzaam. In de koude maanden helpen ze je warmteverlies te beperken.

Welke soorten shutters zijn er?

Er zijn verschillende soorten shutters op de markt. Zo zijn er vaste shutters, klapluik shutters en shutters met panelen. 

Vaste shutters

Deze shutters zijn permanent bevestigd aan het raamkozijn en kunnen niet worden geopend of gesloten. Ze dienen voornamelijk als decoratieve elementen.

Klapluik shutters

Deze shutters kunnen worden geopend en gesloten zoals normale luiken. Ze bieden de mogelijkheid om het raam volledig te bedekken of gedeeltelijk open te laten voor lichtinval en ventilatie.

Shutters met panelen

Deze shutters bestaan uit verschillende panelen die afzonderlijk kunnen worden geopend of gesloten, waardoor je de controle hebt over welk deel van het raam bedekt is.

Waar worden shutters van gemaakt?

Shutters zijn meestal gemaakt van hout, vinyl of aluminium en kunnen worden aangepast aan de grootte en vorm van verschillende ramen. Doordat ze zo veelzijdig zijn passen ze in ieder interieur. 

Houten shutters

Houten shutters zijn populair vanwege hun warme en natuurlijke uitstraling. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende houtsoorten, zoals populier, eiken, esdoorn, ceder en basswood. Houten shutters zijn duurzaam, stevig en kunnen worden aangepast aan verschillende vormen en maten.

Aluminium shutters

Aluminium shutters zijn lichtgewicht, duurzaam en roestbestendig. Ze zijn ideaal voor gebruik buiten, omdat ze goed bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Aluminium shutters bieden uitstekende bescherming tegen zonlicht.

Vinyl shutters

Vinyl shutters, ook wel PVC shutters genoemd, zijn gemaakt van polyvinylchloride. Ze zijn vochtbestendig, gemakkelijk te reinigen en bestand tegen vervaging door blootstelling aan de zon. Vinyl shutters zijn een goede keuze voor vochtige omgevingen en kunnen zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd.

Hoe worden shutters gemonteerd?

Er zijn verschillende manieren om shutters te monteren. Deze is afhankelijk van de kozijnopening en de manier waarop het raam of de deur opengaat. Het is belangrijk dat het opmeten en monteren vakkundig gebeurt.

Hoe kun je shutters bedienen?

Er zijn verschillende manieren waarop shutters bediend kunnen worden. 

Tilterstok

De meeste shutters worden bediend met een tilterstok. Deze verbindt alle lamellen met elkaar. Een tilterstok vind je meestal in het midden van de shutter. Soms bevindt de stok zich ook aan de zijkant van het paneel.

Bediening zonder tilterstok

Ook bediening zonder tilterstok is mogelijk. Bij een systeem zonder tilterstok bedien je de lamellen door een lamel te bewegen. Hierdoor beweegt de rest vanzelf mee.

Elektrische bediening

Er zijn ook shutters die kunnen worden bediend met een afstandsbediening. Heb je te maken met dakramen waar je moeilijk bij kunt of veel grote raampartijen, dan kan elektrische bediening handig zijn. Het motortje vind je aan de achterzijde van de shutterpanelen. Deze pikt het signaal van de afstandsbediening op door middel van een sensor aan de voorzijde van het paneel.

Op maat gemaakt

Shutters worden vaak op maat gemaakt om perfect in het raamkozijn te passen. Daarom kun je het beste shutters op maat laten inmeten door een expert. Er komt namelijk behoorlijk wat kijken bij het inmeten en monteren van shutters. Het is niet een klusje dat je zelf makkelijk kunt uitvoeren. Door het opmeten en plaatsen door een expert te laten uitvoeren krijg je altijd het mooiste resultaat.

Zijn shutters ook geschikt voor op de badkamer?

Veel mensen vragen zich af of shutters ook kunnen worden geplaatst in de badkamer. Shutters kunnen ook worden geplaatst in de badkamer. Het is daarbij wel van belang om te kiezen voor kunststof shutters. Deze zijn bestand tegen water en een hoge luchtvochtigheid. Prima geschikt voor gebruik in de badkamer of de keuken!