Alles wat je moet weten over kalk

Als we het hebben over één van de grootste schoonmaakklussen in het huis, dan hebben we het over hardnekkige kalkaanslag. Deze klus neemt veel tijd in beslag en voordat je het weet zit je douchekop, waterkoker en kraan weer volledig onder de aanslag. Maar wat is kalk nou precies, wat doet kalk en wat kan je eraan doen om het kalk sneller en beter te verwijderen? Je leest het in dit blog!

Wat is kalk

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met hardnekkige kalkaanslag. Deze aanslag ontstaat tijdens het koken of het verwarmen van water. Hierdoor komt er een soort chemische reactie vrij tussen de magnesium-en calcium delen. Kalk is van nature aanwezig in ons leidingwater. Wanneer water veel kalk bevat noemen we dat hard water. Hoe hard jouw water is, wordt bepaald door de hoeveelheid opgeloste kalkdeeltjes die zich in jouw leidingwater bevinden. Goed om te weten is dat kalkaanslag niet schadelijk is voor je gezondheid. Wel zorgt kalk voor een aantal problemen binnenhuis.

De gevolgen van kalk

Wanneer er ophopingen van kalk ontstaat in je leidingen dan kan het zijn dat je water geblokkeerd wordt. Hierdoor komt er steeds minder kracht op het water te staan wat resulteert in een kleine straal die uit je kraan komt. Wanneer je niet genoeg schoonmaakt en kalkaanslag verwijderd zal je zien dat je huishoudelijke apparaten ook sneller kapotgaan. Daarnaast zijn kalk en magnesium gezonde mineralen om te consumeren, maar op onze huid geeft het een uitdrogend effect. Dit is met name vaak vervelend als je eczeem hebt of wanneer je van jezelf sowieso al een erg droge huid hebt.

Kalkaanslag voorkomen

Het is begrijpelijk dat je niet zit te wachten op uren schoonmaakwerk. Wanneer je kalkaanslag in de toekomst wil voorkomen dan is het een goed idee om een waterontharder aan te schaffen. Dit is een apparaat waarmee je kalkaanslag in huis bestrijdt. Er zijn verschillende soorten ontharders beschikbaar. Wanneer je geen aansluiting hebt dicht bij een afvoer, dan kan je kiezen voor een waterontharder zonder afvoer. Kijk dus goed naar welke optie het beste past bij jou thuis. Naast dat je geen geld meer hoeft uit te geven aan schoonmaakmiddelen om de kalk te verwijderen gaat het water ook nog eens een betere smaak krijgen. Je kosten gaan omlaag doordat je huishoudapparaten en je kleding langer meegaan en de kwaliteit van je huid en haar zal snel verbeteren.

Kalkaanslag verwijderen

Wanneer je de kalkaanslag in je huis wil weghalen is het belangrijk om azijn in huis te halen. Vermeng kokend water met azijn in een plantenspuit en spuit dit over de kalkvlekken. Binnen een kwartier kan je deze plekken gemakkelijk afnemen met een doekje. Heb je geen azijn in huis, dan kan je nog proberen de kalk te verwijderen met wasverzachter. Giet hiervoor een dopje van de wasverzachter in een halve emmer heet water en neem de tegels hiermee af. Laat het even inwerken en spoel af met heet water. Hoe verwijder jij de kalkaanslag in huis?