Aan de slag met een verbouwing van je zolderkamer

  • Home
  • Nieuws
  • Aan de slag met een verbouwing van je zolderkamer
Aan de slag met een verbouwing van je zolderkamer

Het creëren van een extra kamer in huis hoeft niet duur te zijn, wanneer je aan de slag gaat met een verbouwing van bestaande ruimtes. Populair is tegenwoordig het verbouwen van de zolderruimte; voor veel huishoudens tot nu toe een opslagplek. Bij zolders met een hoge nok is het bouwen van een vliering een interessante optie. Voorzie de ruimte van een vlizotrap, om deze vliering afsluitbaar te maken. Zo heb je op zolder geen last van de spullen die je hier stalt. Een vlizotrap is een veilige en hele voordelige oplossing om naar boven te komen. De ruimte die je creëert onder de vliering, kun je inrichten als een kantoor of bijvoorbeeld een logeerkamer. Een kantoor aan huis is steeds gebruikelijker, nu de meeste mensen grotendeels vanuit huis werken voor hun werkgever.

Plaats een extra dakraam op zolder

Om van de zolderruimte een volwaardig kantoor aan huis te kunnen maken, is het wenselijk het schuine dak van een extra Fakro dakraam te voorzien. Niet voor niets, natuurlijk licht helpt je jezelf makkelijker te concentreren op de uit te voeren werkzaamheden. Daarbij maakt een extra dakraam het makkelijker om de ruimte te ventileren. Op zolder maakt men over het algemeen geen gebruik van ventilatiekanalen, zoals de kanalen waarop een slaap- en woonkamer aangesloten zitten. Je herkent ze aan de doppen in het plafond. Het rooster boven een los dakraam is doorgaans niet krachtig genoeg om de zolderruimte volledig te kunnen ventileren.

Houd rekening met het Bouwbesluit bij een verbouwing

Wie aan de slag gaat met een verbouwing van de zolder dient rekening te houden met het Bouwbesluit. Dit Bouwbesluit schrijft voor aan welke eisen een ruimte moet voldoen, om als kamer gezien te kunnen worden. Dat laatste is wenselijk, daar het de waarde van een woning doet laten stijgen. Het is tegelijkertijd om deze reden, dat veel zolders als opbergruimte en niet als slaapkamer worden gezien bij de verkoop van een woning. Je wilt voorkomen dat een ruimte na de verbouwing nog moet worden aangepast, om deze te laten voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit.

Dakkapel op zolder laten plaatsen

Naast de mogelijkheid om voor een dakraam in het schuine dak op zolder te kiezen, zou je ook een dakkapel kunnen overwegen. Of de keuze voor een dakkapel voor jou interessant is, hangt van het huidige vloeroppervlak op zolder. Met een dakkapel profiteer je van meer ruimte; het vergt echter een behoorlijke investering. Waar een dakraam niet meer dan een paar honderd euro kost, liggen de kosten van een dakkapel al snel boven de 7.500 euro. Bepaald geen voordelige renovatie! Bij huizen met een scherpe hellingshoek in het dak levert een dakkapel daarnaast relatief weinig extra ruimte op.