Woonvoordelig.nl

Je woont slimmer, maar ook veiliger? Dit zijn de risico’s van slim wonen

  • Home
  • Blog
  • Je woont slimmer, maar ook veiliger? Dit zijn de risico’s van slim wonen

Je slimme huis maakt je leven makkelijker, maar is het ook veilig? Ontdek welke risico’s een slim huis met zich meebrengt en hoe je ze voorkomt.

Een slimme deurbel, spraakgestuurde lampen, thermostaten die zich aanpassen aan jouw gedrag: het klinkt allemaal fantastisch (en futuristisch), en dat is het vaak ook. Slimme apparaten kunnen onze levens een stuk makkelijker maken. Maar aan al dat comfort kleeft ook een keerzijde: hoe meer verbonden je huis is, hoe meer digitale deuren je openzet voor cybercriminelen.

En dat zijn helaas allang geen ver-van-je-bed-verhalen meer. Steeds vaker horen we over gehackte babyfoons, bewakingscamera’s die meekijken, of apparaten die ongemerkt data verzamelen. En dit is uiteraard een enge gedachte, want je wilt thuis helemaal tot rust komen – niet het gevoel hebben dat je stiekem bespioneerd wordt door onbekenden. Hoog tijd om de beveiliging van je slimme huis eens goed onder de loep te nemen.

Wat zijn de risico’s van slimme apparaten?

Slimme apparaten (ook wel IoT of Internet of Things-apparaten) zijn handig, maar vaak niet gebouwd met veiligheid als topprioriteit. Dat maakt ze kwetsbaar voor hackers die:

  • Meekijken via beveiligingscamera’s of babyfoons
  • Deurbelcamera’s gebruiken om toegang te krijgen op je thuisnetwerk
  • Gevoelige gegevens verzamelen zonder dat je het doorhebt
  • Toegang krijgen tot je telefoon, laptop of zelfs bankapps via een zwak punt in je netwerk

En als een hacker toegang krijgt tot al je apparaten, is het slechts een kwestie van tijd tot ze toegang hebben tot al je gegevens. Dit moet je dus koste wat kost vermijden.

Zo maak je je slimme huis écht veilig

Gelukkig is het beveiligen van je slimme apparaten net zo makkelijk als het installeren hiervan. Het begint allemaal met de basis: zorg ervoor dat je verschillende wachtwoorden installeert voor elk apparaat. Als een hacker dan onverhoopt toegang krijgt tot één apparaat, dan blijft het daar tenminste bij. Daarnaast zijn moeilijke wachtwoorden met een combinatie van cijfers, symbolen en letters veel moeilijker te raden dan eenvoudige wachtwoorden.

Wat ook helpt, is om een apart wifi-netwerk aan te maken voor je slimme apparaten. Zo blijft je persoonlijke data op je laptop of smartphone gescheiden van je slimme deurbel, tv of lampen.

En misschien wel het belangrijkste: gebruik een VPN voor je thuisnetwerk. Daarmee versleutel je al je verbindingen en hou je pottenkijkers buiten de deur, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen.

Waarom een VPN niet alleen handig, maar noodzakelijk is

Een VPN versleutelt je internetverkeer, zodat cybercriminelen niet makkelijk kunnen volgen wat je doet of toegang kunnen krijgen tot de apparaten waarmee je verbindt. Zeker in een huis vol slimme apparaten geeft dit een hoop rust én biedt het veiligheid.


Op zoek naar de beste VPN met gratis proefperiode? Veel VPN-providers bieden goede deals, zodat je zonder risico kunt ervaren hoe een VPN werkt. Installeer de tool simpelweg op je apparaten of router en maak je slimme huis in één klap een stuk veiliger!