Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan is de tuin in de meeste gevallen nog niet aangelegd. Soms is er een simpel tegelpaadje gelegd maar daar houdt het dan wel mee op. Voordat je aan de slag gaat met het inrichten van je tuin is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Je kunt de tuin in fases inrichten, bijvoorbeeld eerst een houten schutting plaatsen zodat je privacy hebt. Zodra je weer tijd hebt of de financiën het toelaten kun je dan verder gaan met het aanleggen van een terras en de rest van de tuin. Je kunt zelf een plan maken voor de inrichting van je tuin, of je vraagt hiervoor advies aan een hovenier of tuinarchitect.
Welke planten zijn geschikt?
Wanneer je naar een tuincentrum gaat is het belangrijk dat je weet wat voor tuin je hebt. Hoeveel zonlicht komt er in de tuin? Wat voor soort grond ligt er op de bodem? Hoe diep is de laag grond? Dit soort informatie is belangrijk. Als je lukraak planten en struiken koopt en die zonder er al te goed over na te denken plaatst dan is de kans groot dat er binnen een jaar het nodige doodgaat. Je kunt je ook laten adviseren welke planten en struiken je waar in je tuin moet zetten. Je moet daarbij ook rekening houden met de grootte als de plant is uitgegroeid. Als je het een beetje gunstig uitkient dan kun je van het vroege voorjaar tot ver in de herfst genieten van bloeiende planten in je tuin.
Een tuinhuisje of blokhut in de tuin
Je kunt in je tuin een blokhut of een tuinhuisje neerzetten. Dit kun je gebruiken als schuur als je geen beging hebt voor je fiets of de tuinmeubels. Maar het kan ook een leuk speelhuisje zijn voor de kinderen. In de meeste gevallen is het toegestaan om een tuinhuis in je tuin te zetten, mits daardoor niet te veel van het oppervlak van de tuin wordt ‘bebouwd’. Hier zijn regels voor die je bij de gemeente kunt opvragen. Je hoeft in de meeste gevallen geen bouwvergunning aan te vragen voor een tuinhuisje.
Maak goede afspraken met de aannemer
Als je besluit om het plaatsen van een schutting met betonpalen of het neerzetten van een blokhut of tuinhuisje uit te besteden dan is het zaak dat je hierover goede afspraken maakt met de aannemer. Geef precies aan waar de schutting moet komen. Als je hierover geen afspraken hebt gemaakt met je buren moet de schutting volledig op je eigen grond staan en dus niet op de erfgrens. Zijn er wel afspraken dan is de erfgrens meestal de plek voor de plaatsing. Voor het plaatsen van een tuinhuis hoef je in principe niet met je buren te overleggen. Maar als je de keuze hebt dn is het natuurlijk wel sympathiek om het bouwsel zodanig te plaatsen dat je hun uitzicht niet beperkt of dat er veel minder zon in hun tuin valt.