Er zijn diverse manieren om de kans op inbraak te verkleinen. Je kunt de woning beveiligen met camera’s, inbrekers afschrikken met buitenverlichting en een hoge tuinomheining laten plaatsen. Maar goede sloten zijn ongetwijfeld het aller belangrijkste. Een veilig slot voldoet aan een aantal eisen. Hieronder staan de aandachtspunten voor je op een rijtje.
Professionele montage
Het is mogelijk om zelf een goed slot in de buitendeuren te plaatsen. Toch raden we aan om het te laten monteren door een professional. Slotenspecialist Fedi is hier een goed voorbeeld van. De specialisten hebben de juiste kennis om je te verzekeren van een veilig resultaat.
SKG keurmerk
Let bij de aanschaf van een nieuw slot op het SKG keurmerk. Deze afkorting staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Sloten met dit keurmerk zijn getest op veiligheid, sterkte en duurzaamheid. Hoe veiliger het slot, hoe meer SKG sterren het krijgt. Een standaard SKG slot is al inbraakwerend, maar een ***SKG slot (dus met drie sterren) is vanzelfsprekend nog beter.
Meerpuntssluiting
Kies een SKG gekeurd slot met een meerpuntssluiting. Bij dit type slot zijn er meerdere sluitpunten verdeeld over de deur. Deze punten sluiten tegelijkertijd met het normale slot. Je hoeft dus geen extra sleutel te hebben of meerdere handelingen uit te voeren. De drie tot vijf sluitpunten zorgen ervoor dat de deur stevig dicht zit.
Veiligheidsbeslag
Hoewel een meerpuntssluiting een stuk steviger is, kunnen inbrekers het slot relatief eenvoudig forceren. Ze hoeven namelijk slechts één slot te openen om binnen te komen. Let er daarom op dat jouw slot met meerpuntssluiting ook is voorzien van SKG gekeurd veiligheidsbeslag. Hierbij zijn er geen schroeven zichtbaar aan de buitenzijde van de deur. Daarnaast is er een harde plaat rondom de cilinder gemonteerd om inbraak met behulp van een boor te voorkomen.
Kerntrekbeveiliging
Wil je jouw woning echt optimaal beveiligen? Ga dan voor een slot met veiligheidsbeslag én kerntrekbeveiliging. De cilinder wordt afgedekt met een stuk metaal zodat het er niet uit kan worden getrokken. Cilindertrekken of kerntrekken is een populaire inbraakmethode die nog vaak wordt toegepast. Je kunt het dus maar beter voorkomen!
Slot is verzonken
Heb je een slot zonder kerntrekbeveiliging? Let er dan op dat het slot goed is verzonken in de deur. Een slot dat uitsteekt is kwetsbaar en kan gemakkelijker met een schroevendraaien open worden gebroken.
Let op: Pas de bovenstaande punten niet alleen toe op de voordeur, maar ook op het slot van de achterdeur. De achterdeur wordt vaak minder goed beveiligd en is dus erg aantrekkelijk voor inbrekers.