5 tips voor een perfecte eettafel

eettafel in moderne eetkamer

Een eettafel staat vaak centraal in je keuken of eetkamer. En het is natuurlijk ook wel een beetje waar: je bent wat je eet! We gaan je een aantal tips geven om deze belangrijke en centrale meubel te kiezen of te vervangen.

Aan de eettafel vieren we een heleboel mooie momenten. Kerstmis, paasontbijt en verjaardagen. Dat zijn alleen nog de jaarlijkse momenten! Spontane bezoeken, gezellige familieavonden of gewoon een heerlijk zelfgemaakt 3-gangen diner met vriendinnen.

De eetkamer is naast de woonkamer ons middelpunt van het leven. Huiswerk maken, plannen maken voor de toekomst of de volgende vakantie plannen. In veel huishoudens is de eettafel toch wat achtergesteld. Maar die dagen zijn voorbij! Met onze tips voor de perfecte eettafel wordt een saai functioneel meubelstuk de chique “place-to-be” die het verdient.

eettafel in moderne keuken

Hoe groot moet een eettafel zijn?

Landelijk, Scandinavisch of designer; rond of vierkant; hout, metaal of keramische eettafels. De eettafel maakt van een kamer een eetkamer! Hoe vind je eigenlijk de juiste eettafel? Afgezien van jouw eigen wensen, is de ruimtelijke situatie in de eetkamer doorslaggevend. 

Een kwestie van ruimte – de vorm van de eettafel

Ronde eettafel: met deze klassieker breng je de tafelgesprekken op gang en wordt het diner een gezellige gebeurtenis. Wat de vorm betreft, heeft een ronde eettafel meer vloerruimte nodig dan zijn vierkante tegenhanger.

Rechthoekige tafel: de klassieke vorm van de eettafel. In combinatie met bijvoorbeeld een eetbank creëer je een waar ruimtewonder! Vooral grote gezinnen vinden rechthoekige comfortabel en noodzakelijk.

Functionele eettafel: Gebrek aan ruimte maar toch de voetbaljongens of de schoonfamilie voldoende te eten willen geven? Een tafel met uittrekbaar blad bespaart ruimte in het dagelijks leven en wordt in een paar stappen een lange tafel. Perfect voor de gastheer/vrouw die graag flexibel is.

Welk materiaal moet de eettafel hebben?

Glas, metaal, hout, keramiek of kunststof – bij de keuze van het materiaal kan je kiezen uit een breed scala van moderne materialen. Persoonlijke voorkeuren en een praktische benadering van de materialen zijn nuttig. Jonge gezinnen hebben andere eisen en behoeften dan de oudere doelgroep. Bij keramische eettafels heb je vaak veel opties. Je kan kiezen uit meer dan 40 verschillende kleuren tafelbladen, van effen kleur tot marmerlook. De tafel kan geheel op maat en maatvoering gemaakt worden (mogelijk tot 3200 x 1400 mm), welke vorm dan ook, rechthoek, rond, ovaal, bootvormig bij Tulmans.

Overigens zijn er bij houten tafels ook erg veel opties in kleur, maat en vorm.

Licht maakt de eetkamer af

Dineren in het donker is natuurlijk ontzettend gezellig in een bepaalde setting, maar goed eten zonder licht is onmogelijk. Met de juiste verlichting kan je in de eetkamer een gezellige en uitnodigende sfeer creëren.

“Helder genoeg om te zien wat je eet, schemerig genoeg om gezellig te zijn”. 

In dit geval combineer je functionele verlichting en sfeerverlichting. Vooral in de eetkamer moet de nadruk gelegd worden op flexibele verlichting. Een warme kleurtoon en een dimmerfunctie zorgen voor prachtige verlichting en maken het gezellig.

Met de juiste lampen kan je de eettafel er echt uit laten springen. Moderne pendellampen boven de eettafel zorgen voor moderne contrasten en stijlbreuken. Hier kun je vrij en creatief spelen met verschillende indrukken en stijlen.