5 tips voor een eco-vriendelijke verhuizing

  • Home
  • Nieuws
  • 5 tips voor een eco-vriendelijke verhuizing

Het klimaat verandert en daar heb jij ook invloed op. Jij doet namelijk ook dingen die het klimaat belasten. Of je je daar nu van bewust bent of niet. De één is daar actiever mee bezig dan de ander en niet iedereen past daar in gelijke mate zijn of haar gedrag op aan. Veel mensen doen dit bijvoorbeeld wel in het dagelijks leven. Zo kiezen veel mensen ervoor om regelmatig vegetarisch te eten, om zich warmer te kleden of om minder gas te verstoken. Ook kun je natuurlijk de fiets pakken, maar vaak kun je dit soort goede gewoontes relatief snel ongedaan maken door ook enkele vervuilende dingen te doen. Een vliegvakantie is daar natuurlijk een klassiek voorbeeld van.

Een ander voorbeeld is bij je verhuizing. Daar kan namelijk ook veel milieuschade bij komen kijken of juist ellende bespaard worden. Het ligt er maar net aan waar je voor kiest. Met een duurzame verhuizing kun je vaak meer milieuschade besparen dan je normaal in een jaar zou doen qua afval dat je produceert. Het kan bij een verhuizing dus zeker lonen voor de planeet om een beetje rekening te houden met het milieu. Daarom in deze blog 5 tips voor een eco-vriendelijke verhuizing.

  1. Kies voor duurzame verpakkingsmaterialen

Bij veel verhuizers kun je al je spullen veilig inpakken. Hiervoor hebben ze stukken schuim die in de doos gaan, plastic folie, bubbeltjesplastic. Allemaal superhandig natuurlijk, maar niet heel duurzaam. Het zijn namelijk allemaal zogenaamde single-use plastics. Dat wil zeggen dat het plastic maar één keer gebruikt wordt en dat het daarna vaak al weggegooid wordt en dan dikwijls in de verbrandingsoven belandt. Dat is erg zonde van het materiaal en van de moeite. Begin daarom al op tijd met het opsparen van duurzaam verpakkingsmateriaal. Vaak kun je dingen namelijk prima verpakken met oude kranten en vergeet niet je theedoeken of kleding te gebruiken met het inpakken. Dat moest immers toch al mee. Zo gebruik je dus alleen dingen die je hergebruikt of die je toch al ging weggooien en produceer je geen nieuw afval.

  • Minimaliseren en doneren

Bij een verhuizing blijft er vaak van alles achter en je kunt een groot verschil maken voor de planeet met hoe je daarmee omgaat. Hierbij maak je natuurlijk zo min mogelijk afval. Dat doe je door voor alle spullen die je niet meeneemt een nieuwe bestemming te zoeken. Kun je het verkopen? Misschien wil de nieuwe bewoner het wel van je overnemen. En uiteindelijk kun je bijna alles wat bruikbaar is ook nog weggeven aan een kringloopwinkel of een ander goed doel. Zo maak je anderen én de planeet blij.

  • Duurzaam transporteren

Veel mensen besluiten te besparen op hun verhuizing door veel zelf te doen. Ze huren bijvoorbeeld een busje of een aanhanger en vervoeren daar hun spullen mee. Dat is echter lang niet altijd de goedkoopste en duurzaamste optie. Het nadeel is namelijk dat je 9 van de 10 keer meerdere keren moet rijden om alles op het nieuwe adres te krijgen. Je kunt daarom beter kiezen voor de verhuiswagen van een verhuisbedrijf waarbij alles met één ritje mee kan. Zie de mogelijkheden op budgetverhuisservice.nl.

  • Laat alles goed achter

Dit is vooral belangrijk wanneer je oude huis een tijdje leeg blijft staan. Jij mag dan wel weg zijn, maar grote kans dat veel in je huis het nog gewoon blijft doen. Alles met een stekker in het stopcontact gebruikt altijd nog een beetje stroom. Denk aan opladers waarbij er steeds een beetje stroom weglekt, een lampje van apparaten die op stand-by staan, maar het ergst zijn nog wel apparaten die nog een beetje warmte voortbrengen. Hier lekt namelijk veel energie weg en dat is (zeker met de huidige energieprijzen) eeuwig zonde. Of je nog betaalt voor de energie of niet. Doe de planeet een plezier en schakel alles uit wanneer je het huis voor de laatste keer verlaat.

  • Bespaar op materialen

Bij een verhuizing ga je veel dingen nodig hebben die je in het dagelijks leven niet vaak meer gaat gebruiken in de toekomst. Denk aan meubelhondjes, inpakmateriaal, verhuisdekens en natuurlijk de klassieker: verhuisdozen. Het fijne is dat je deze zaken vaak kunt huren of zelfs in bruikleen kunt krijgen bij je verhuisbedrijf. Het voordeel is dat je dus niet alles hoeft aan te schaffen en dus later ook niet meer weg hoeft te doen. Dat scheelt je waarschijnlijk in de kosten, scheelt qua ruimte in je nieuwe huis en bovendien scheelt het voor de planeet. Probeer dus altijd zoveel mogelijk te lenen en te huren!