4 redenen waarom groene wanden hip zijn

groene wand woonkamer

Groene wanden zijn hip, niet meteen naar de bouwmarkt rennen voor verf. Nee, we bedoelen niet alleen de kleur op de muur, maar eigenlijk het groen van: planten! Wereldwijd lopen bedrijven voorop in deze trend, kijk bijvoorbeeld eens naar het hoofdkantoor van Google. Een groene wand heeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, het creëert een ontspannen sfeer en maakt elke ruimte een eyecatcher. Doordat er veel verschillende installatiesystemen zijn, zijn groene wanden bovendien zeer veelzijdig inzetbaar.

Ontspannen in de natuur

Er zijn veel verschillende planten die geschikt zijn om in een groene wand te plaatsen. Ze kunnen heel verschillende eigenschappen hebben. Een van de belangrijkste voordelen van groene muren in huis is het positieve effect dat planten op mensen hebben. Studies hebben onder meer aangetoond dat mensen die naar planten kijken aanzienlijk minder stress ervaren. Bovendien kunnen planten in de werkomgeving ervoor zorgen dat de werknemers zich beter kunnen concentreren en beter onthouden. Wetenschappers konden ook een verhoogde motivatie van de werknemers aantonen. Dit aangename effect op de geest is een van de redenen waarom binnentuinen of groene wanden nu steeds meer te vinden zijn op drukbezochte plaatsen zoals hotels, restaurants en grote kantoren.

groene wand kantoor

Luchtkwaliteit is van belang!

Een van de voordelen van groene wanden in huis is de bekende eigenschap van planten om verse zuurstof te produceren. Planten zuiveren de lucht en kunnen verontreinigende stoffen, fijn stof en kooldioxide absorberen. Er zijn uitgebreide studies gedaan over het effect van planten op de luchtkwaliteit, ook binnenshuis. Een van de planten die zo’n luchtzuiverend effect hebben zijn varens, deze gedijen binnen ook nog eens super omdat ze in hun oorspronkelijke gebied (Zuid-Oost Azië) vooral in de schaduw groeien en weinig zonlicht nodig hebben. De bladeren planten geven ook vocht af. Dit verbetert de binnenlucht bijvoorbeeld in de wintermaanden, als de droge verwarmingslucht de luchtwegen en de ogen irriteert. De lichte verhoging van de luchtvochtigheid in de kamer kan echt een positief effect hebben. In de zomer zorgen planten juist voor verkoeling in de lucht.

groene wand interieur

Ruimte besparen door groene wand

Heb je een klein kantoor of een minder ruim huis? Dan moet je al snel op veel plekken planten neerzetten of ophangen, hierdoor ontstaat er snel ruimtegebrek. Door planten op de muur te plaatsen passen er veel planten in een kamer en gaat er toch nauwelijks ruimte verloren. De groene wand in huis of op kantoor kan in de buurt van ramen worden geplaatst, zodat ze voldoende licht krijgen. Als dat niet mogelijk is, kan voor passende verlichting gezorgd worden of kan je kiezen voor UV-bestendige planten. 

De groene wand in huis is een eyecatcher

Naast de vele bovengenoemde voordelen van een groene wand in jouw huis of kantoor, is het ook nog eens een geweldige eyecatcher. De groene wand is bezig aan zijn opmars op kantoren en in winkels, in huis is het echter een geweldig detail dat jouw interieur kan complementeren en versterken. Wij weten zeker dat je er heel veel complimenten over gaat krijgen, dus waar wacht je nog op: ga zelf aan de slag of neem een kijkje bij de Plantenman. Heb je de smaak te pakken en wil je ook andere planten in huis?