3 tips om extra nadruk te leggen op kunst in huis

Een huis inrichten kan bijna iedereen wel, maar je huis echt je thuis maken met persoonlijke spullen? Dat vinden sommige mensen lastig. Met mooie kunst waar je zelf blij van wordt, heb je die persoonlijke touch al gauw te pakken. Denk aan een fraai schilderij aan de muur of aan andere opvallende wanddecoratie.

De vraag is echter: hoe zorg je er nou voor dat die kunst echt opvalt in huis? Je bent er immers waarschijnlijk trots op. Er zijn verschillende manieren waarmee je extra nadruk kunt leggen op kunstwerken in huis, zoals met schilderij verlichting. In dit artikel vertellen we je er meer over.

1. Laat je kunstwerken zien met schilderijverlichting

Wat misschien wel de beste manier is om kunst aan de muur uit te lichten thuis is met schilderijverlichting. Op die manier zet je een kunstwerk namelijk letterlijk in de spotlight en zal het een echte eyecatcher zijn in een ruimte. Dergelijke verlichting zorgt ervoor dat fotolijsten, schilderen en andere kunstwerken goed worden verlicht. Hierbij heb je de keuze uit wandmontage en plafondmontage.

Deze ophangsystemen zijn beschikbaar met 12 volt stroomleidingen die direct in het railsysteem zijn bevestigd. Wat zo bijzonder is aan schilderijverlichting is dat het niet alleen een kunstwerk uitlicht, maar dat het ook meteen veel sfeer brengt. Zorg ervoor dat je de verlichting op een afstand van 1/3e van de hoogte van het plafond ophangt en het geheel komt mooi naar voren. Het licht is warm en sfeervol en biedt voldoende zicht om het kunstwerk goed te bekijken. De ideale combinatie!

2. Kies voor opvallende lijsten rondom kunst

Met schilderijverlichting heb je al een hele mooie basis. Je zal zien dat kunst die op deze manier verlicht wordt direct opvalt wanneer je de ruimte binnenstapt. Om zo’n schilderij nog opvallender te maken, is het daarnaast aan te raden om voor een mooie en/of bijzondere lijst te gaan. Veel kunstwerken worden zonder lijst geleverd; aan jou de taak om er iets fraais van te maken voor aan de muur.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten lijsten te koop, waardoor er altijd wel een lijst te koop is die past bij jouw persoonlijke wensen en interieur. Ga je voor een gekleurde lijst? Of misschien voor een lijst van hout of steen? Wanneer je over meerdere kunstwerken beschikt, is het leuk om te experimenteren met verschillende materialen en kleuren. Daarmee valt kunst gegarandeerd nóg meer op. Deze tip is goed te combineren met de tip voor schilderijverlichting.

3. Zet kunst neer op de grond of op een kast

Tot slot nog een tip om wat meer met kunstwerken te experimenteren, zodat ze uiteindelijk meer opvallen in je woonkamer, werkkamer of misschien wel slaapkamer. De meeste mensen hebben de neiging om kunst direct aan de muur te hangen. Dat is helemaal niet gek, aangezien een schilderij (helemaal met schilderijverlichting) vaak het beste tot zijn recht komt aan de wand. Maar: wist je dat je kunst ook juist nog op andere manieren uit kunt lichten?

Hoe tof is het bijvoorbeeld om een groot schilderij direct op de grond te plaatsen? Dat valt op, omdat het niet als gewoon wordt gezien. Ook meerdere schilderijen van verschillende groottes doen het heel goed op de grond tegen een vlakke wand. Op die manier lijkt het net of je woonkamer een klein atelier is! Je zorgt dus voor een creatieve en unieke sfeer in huis én je kunstwerken worden op een bijzondere manier uitgelicht. Dat is toch precies wat je wil?